Giftkalendern #10

(Rättelse: i en tidigare version angavs att Livsmedelsverket bedömt 0,45 ug/kg/d som acceptabelt intag via risprodukter. Det korrekta värdet är 0,045.)

Riskbedömning av risgrynsgröt. En akuta fara som länge förknippats med risgrynsgröten är den förrädiskt gömda mandeln. Den som trots allt överlever denna fara skall enligt folktro blifva gift. Nyare forskning har visat att det kanske ligger viss sanning i sägnen. Ett av de mest välkända gifterna, arsenik, förekommer nämligen i tämligen hög halt i just risprodukter. Arsenik är ett ämne som man ska försöka att få i sig så lite som möjligt av under livet. På lång sikt kan arsenik ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan.

Eftersom arsenik finns naturligt i jorden går det inte att påverka halten arsenik genom att till exempel odla ekologiskt. Det gör alltså inte någon skillnad om man köper ekologiskt ris eller inte.

Acceptabel arsenikexponeringen via ris bedöms enligt Livsmedelsverket vara cirka 0,045 µg per kg kroppsvikt och dag. Grötris har uppmätts till 0,08 µg arsenik per gram och om man tar 0,5 dl per portion (= 50 g) får alltså i sig 4 µg arsenik. Jag väger 75 kg och kan således anses tåla 3,375 µg, vilket motsvarar knappt 1 portion gröt per dag. Tomtefar, som uppskattningsvis väger 100 kg rekommenderas alltså att inte äta mer än en portion risgrynsgröt om dagen.

Trevlig advent!

tomtegröt

Midvinternattens köld må vara hård men mer grötris än detta bör inte en gårdstomte äta varje dag.

/Mattias

 

En reaktion på ”Giftkalendern #10

  1. Pingback: Giftkalendern #23 | toxicolour

Kommentarer är stängda.