Mattias Öberg

Denna blogg handlar om gifterna i vårt samhälle och hur vi hanterar dem och hur man kan bedöma riskerna. Jag kommenterar både forskningsresultat och kemikaliepolitik. Jag skriver som enskild forskare och innehållet representerar inte några officiella åsikter från Institutet för Miljömedicin eller Karolinska Institutet. Med detta sagt är jag…

  • Docent i toxikologi vid Karolinska Institutet och Institutet för Miljömedicin (IMM) med femton års erfarenhet av forskning och utbildning inom toxikologi och miljömedicin.
  • Ledare av flera multi-disciplinära riskbedömningsrelaterade projekt och har ett stort kontaktnät bland svenska och internatioella myndigheter och organisationer.
  • Svensk representant i Nordiska Expertgruppen (ett nordiskt samarbete för att sätta yrkeshygieniska gränsvärdensamt). Jag är även ordförande i den nationella kommittén för European Registered Toxicologists (ERT) och styrelsemedlem i den europeiska federationen av toxikologer (EUROTOX).

Mina huvudsakliga forskningsområden är: Hälsoriskbedömning av kemikalier, Hormonstörande ämnen, Miljöfaktorer och hälsa, Katastroftoxokologi, Arbetsmiljötoxikologi, och Alternativ till djurförsök.

Mattias framifrån

Mer om min forskning finns att läsa på KI:s hemsida.

”Är det farligt?” så lyder den vanligaste frågan jag får som forskare inom toxikologi. I de flesta fall är svaret ”Det beror på”. Människor är olika känsliga. Dataunderlaget kan vara bristfälligt och vi behöver hantera osäkerhet men samtidigt fatta beslut. Förmågan att bedöma och hantera risker handlar också om hur vi organiserar samhället, vilken etik vi har och hur vi utformar våra lagar och regler. Toxikologi har många olika färger –  toxicolour!

3 reaktioner på ”Mattias Öberg

  1. Pingback: Kuppen för att stoppa lag mot hormonstörande ämnen | Kemikaliepappan | Giftfri ekologisk & medveten

  2. Kan du inte skriva om byggmaterial som spånplattor m m. Fått löfte om att mitt köksgolv som ska läggas om och ska isoleras med glasfiber och spånplatta för att sedan täckas med parkett inte ska ha någon skadlig påverkan, och Då jag läst på ekobyggportalen att spånplatta är giftigt och ej kan hitta någon nyare info som säger emot detta, så har jag svårt att tro på de löften jag fått.
    Mvh Marie

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s