Giftkalendern #3

Idag är det helg. Inga studentuppsatser att rätta, inga  nya riskberäkningar. Påminner mig själv att kolla brandvarnaren. Det behövs, för jag är en riktig julmysfanatiker, med ljus och lyktor i varje vrå. Mörkret utanför köksfönstret har fått hönsen att sluta värpa, men idag tänder jag första adventsljuset och slappnar av. En av biverkningarna av forskarlivet är annars oförmågan att släppa tankarna på jobbet. Eftersom allt är kemikalier finns toxikologin överallt. Levande ljus är också härlig toxikologi …

…alla irriterande små partiklar som formligen sprutar ut i luften. Och så kolmonoxiden som bildas när syret börjar ta slut. För att inte tala om den dödligt giftiga cyaniden som bildas om elden sprider sig till madrassen. Faktum är att eld inomhus egentligen är en riktigt dålig idé. Enligt WHO dör mer än fyra miljoner människor årligen på grund av att de lagar mat på öppen eld inomhus. Farligt, farligt, men härligt, härligt.

Glad advent!

adventsljus

/Mattias