Giftkalendern – en toxikologs dagbok

LUCKA 1 – Odenberg ser film om försöksdjur

I dagens lucka gömmer sig Mikael Odenberg, som besöker Swetox Södertälje. För några år sedan var han Sveriges försvarsminister, men nu är han ordförande för Karolinska Institutet, utsedd av regeringen för att rensa upp efter skandaler och forskningsfusk. Därför känns det viktigt att få berätta om hur djurvälfärd och forskningskvalitet hänger samman.

odenberg

När jag studerade biologi vid Universitetet fck vi lära oss att alltid lyfta möss i svansen eftersom de ofta bits. Det är fortfarande en ”sanning” för många forskare. Men tänk om det är tvärt om, att mössen bits för att de blir rädda av att bäras runt i svansen? Jag ska visa Mikael Odenberg en film med försöksdjur som hanterats med respekt och omsorg. Han kommer att få se hur lugna djur samarbetar och är nyfikna när de känner tillit. Egentligen är det sorgligt att detta arbetssätt nu prisas inom EU för att vara revolutionerande. Men jag är stolt över att arbeta som toxikolog idag.

/Mattias