Försöksdjuren är våra hjältar!

Idag tilldelas medarbetare vid Swetox i Södertälje Europas finaste pris när det gäller förbättringar för försöksdjur. Priset delas ut vartannat år av European Partnership for Alternative Approaches to Animal Testing (EPAA), som är ett samarbete mellan EU-kommissionen och de största företagen inom läkemedels- och kemikalieindustrin. Prissumman är ca 60.000 kronor och prisutdelningen sker i Bryssel.

Sedan starten för tre år sedan har vi på Swetox arbetat systematiskt med nya försöksdjursfria metoder och nya arbetssätt för de djurförsök man genomför när alternativ saknas. Anledningen är att vi vet att forskningsresultaten blir så mycket bättre om man har rätt metoder och djuren mår bra. Vi har en platt organisation där alla från tekniker till forskare jobbar tillsammans mot samma mål. De stora institutionerna sitter ofta fast med gamla hierarkiska system som är dåliga på nytänkande, vilket leder till att både forskningskvalitet och djur blir lidande.

I utvecklingen av nya läkemedel och annan biomedicinsk forskning krävs försöksdjur. I dessa sammanhang är det ofta viktigt att kunna ta blodprov, vilket kan innebära en stor stress för djuren. Hittills har forskare vid svenska universitet använt metoder som på olika sätt går ut på att spänna fast djuret medan provet tas. Vanliga metoder är att tvinga in djuret i ett plaströr där den inte kan röra sig eller spänna fast djuret med hjälp av remmar. Nu har Swetox i Södertälje utvecklat ett nytt arbetssätt som leder till att blodprover kan tas utan att djuret behöver spännas fast.

“The procedure fully embraces the concept of Refinement indeed, the impact on animal behaviour is impressive.”, skriver EU-kommissionens represent i prisjuryn.

mus swetox

Bild 1: En trygg och lugn mus som hanteras vid det prisbelönta labbet i Södertälje.

tail_mouse

Bild 2: En traditionell metod för att fixera möss under provtagning.

Den prisbelönta metoden är så enkel att den borde kunna bli standard vid svenska universitet. Den utgår från att djuren får tid att lära känna laboratoriet och personalen. Man måste också förstå vad som skapar obehag. Ett mjukt underlag är bättre än kall rostfri plåt och personalen lyfter aldrig i svansen eller med pincett utan håller musen i handen. Samtidigt behöver djuren vänja sig vid att lyftas och bli klappade. Att hantera musen med omsorg gör verkligen stor skillnad. De är sociala varelser som gillar kontakt med människor. Precis som vid all djurträning används också enkla belöningssystem och snart kan musen sitta still och blir inte rädd när någon rör vid svansen.

Att träna försöksdjur på detta sätt kan låta tidskrävande, men sanningen är att det faktiskt sparar tid. Man slipper nämligen de problem som uppstår vid fasthållningen. Det är inte ovanligt att möss dör när de hålls fast och kämpar för att komma loss. Forskningsresultaten blir också bättre eftersom stress skapar fysiologiska reaktioner i kroppen.

Vi kan inte förklara för djuren vad som ska hända och varför vi forskar. Vår enda kommunikation med dem sker genom vårt beteende och våra handlingar. Försöksdjuren är hjältar som räddar oss från farliga sjukdomar och de förtjänar både omsorg och respekt.

/Mattias

(Disclaimer: Synpunkterna är mina egna och representerar inte Swetox eller Karolinska Institutet.)

En reaktion på ”Försöksdjuren är våra hjältar!

  1. Pingback: Giftkalendern – en toxikologs dagbok | toxicolour

Kommentarer är stängda.