Kemikalierna fler än någonsin

cropped-aop-ws.png

Hur många kemikalier finns det egentligen? Hamnade nyligen i en diskussion på Twitter om detta och måste erkänna att jag själv blev förvånad när jag började leta efter svaret.

CAS-registret är världens mest uppdaterade kemikalielista. Man kan säga att CAS-nummer är kemikaliernas motsvarighet till personnumer. Till exempel är 58-08-2 CAS-numret för koffein. Nu till siffrorna…Just nu finns det 103.005.205 organiska och oorganiska ämnen registrerade med unika CAS-nummer. Listan med ämnen växer dessutom med 15.000 nya ämnen per dag! Medan du läser denna blogg har det registrerats fem nya ämnen (kolla in kemikalieräknaren: https://www.cas.org/). Under 2014 registrerades fler ämnen än under hela perioden 1965-1990.

När det gäller riskbedömning av de ämnen vi har i våra varor och produkter finns 143.000 ämnen noterade inom EU. Cirka 13.000 av dessa ämnen används i stora volymer och finns idag registrerade med grundläggande data om hälsorisker.

Förresten, många ämnen kan ju ha flera olika namn. Allra flest namn har plastämnet Polyeten med 9.409 olika synonymer!