Hudupptag är inte ofarligt

Drugnews och andra medier rapporterar idag om flera tragiska förgiftningsfall. Nu berättas att fyra unga människor de senaste veckorna avlidit genom överdosering av smärtstillande fentanylplåster [Tillägg: de drabbade hade försökt röka plåster]. Det är lätt att glömma att huden är en viktig exponeringsväg. Huden är kroppens största organ (1,8 m2, 4 kg) och skyddar mot mycket (infektioner, uttorkning, UV-strålning…), men det finns många kemikalier som obehindrat rinner rakt in i kroppen genom huden. Fentanyl och nikotin är två sådana ämnen och passar därför bra att ge via plåster. Är du orolig att kemikalier på din arbetsplats har ett farligt hudupptag finns Arbetsmiljöverkets H-märkning. Ämnen som lätt tas upp genom huden är markerade med ett H i gränsvärdeslistan (här kan du ladda ner gränsvärdeslistan).

Fentanyl är ett ämne som hämmar centrala nervsystemet och kan orsaka andningsstopp. Ämnet är 80 gånger starkare än morfin.  Fentanyl (eller något snarlikt ämne) misstänks ha använts när rysk militär skulle befria gisslan i Dubrovkateatern (2002) och dödade 127 i gisslan (ref). Som sagt, det gäller att inte överdosera :-/

2 reaktioner på ”Hudupptag är inte ofarligt

  1. Såg nåt inlägg på TVn om detta, och jag fick intrycket av att man på ngt sätt smälte och sen rökte i sig ämnet…. Detta sagt utan att ta udden från att hudupptag är viktigt!! Minns ett gammalt anekdot-exempel från bekämpningsmedelsvärlden, då en BK-användare hade tagit på full skyddsutrustning inför besprutning, men stoppat ner överdragsbyxorna i stövlarna… Effektivt hudupptag inuti de varma stövlarna ledde till att personen avled (obs har inga källor för detta, bara hörsägen från gamla professorer…).

    Gilla

  2. Det verkar som om du har rätt Lotta. Eftersom upptaget av fentanyl är så effektivt, men plåster släpper ifrån sig ämnen successivt, finns det en uppsjö av alternativa sätt som missbrukare använder. Inhalation (rökning) är troligen ett sätt att få i sig hela dosen (för-) snabbt. När jag söker på Flashback syns också försök att äta plåster eller lägga plåster under läppen som snusning. Helt galet!

    Gilla

Kommentarer är stängda.