#1 Chipslarmet

Idag sänds första avsnittet av min och Emma Frans podcast – Riskzonen. Många kommer nog ihåg ”Chipslarmet”, men få vet att det egentligen började med ett misslyckat tunnelbygge genom Hallandsåsen.

Emma och jag har grävt i arkiven för att ta reda på vad som egentligen hände och så har jag intervjuat Margareta Törnqvist, den forskare som först lyckades bevisa att tunnelarbetarna förgiftats av det cancerframkallande ämnet akrylamid och som därefter upptäckte att vi alla är exponerade.

När vi började arbetet med podden ville jag läsa om Tunnelprojektet och besökte därför Kungliga Biblioteket i Humlegården för att läsa Tunnelkommissionen rapport (SOU 1998:60), den statliga utredning som hade i uppgift att reda ut vad som gått fel vid bygget av tunneln genom Hallandsåsen. I slutat av den långa rapporten finns plötsligt en kort kommentar, som fick mig som toxikolog att stanna till. På sidan 268 i bilaga 4 står det: ”I tidigare studier av personer med yrkesexponering för akrylamid har det visats att det finns en bakgrundsnivå av akrylamid-addukter i kontrollpersoner på ca. 0,03 nmol/g hemoglobin (Bergmark, 1997). Orsakerna till denna bakgrund har för närvarande inte utretts. Flera omständighter tyder på att det finns ett naturligt ursprung (Törnqvist et al., 1998).” Det blev startskottet till ett podd-avsnitt om hur ett tunnelbygge kunde få chipsförsäljningen att rasa och McDonalds att börja servera sallad istället för pommes frites.

Uppgiften om att akrylamid fanns i vanlig mat blev till ett av de största hälsolarmen i Svenska media någonsin. I Riskzonen tar vi också upp den debatt som uppstod mellan epidemiologer och toxikologer. Kanske hade nyheten inte blivit så dramatisk om den inte föregåtts av utsläppen av akrylamid i samband med Hallandsåsen. Mat som odlats på Hallandsåsen behandlades ju som riskavfall och brändes. Nu visade det sig att akrylamid normalt fanns i halter av akrylamid som kanske till och med var högre i flera typer av föda. Livstidsrisken för cancer relaterat till akrylamid för en person som ofta äter hårt friterad potatis är faktiskt högre än den för arbetarna i tunneln.

Historien om Chipslarmet har verkligen många bottnar. Välkommen att lyssna på första avsnittet av Riskzonen. Gillar du podden, så hjälp oss gärna genom att gilla vår Facebook-sida, dela och tipsa dina vänner om en ny bra vetenskapspodd. Du hittar den där poddar finns t.ex. Acast, Spotify, Apple Podcaster. Välkommen in i Riskzonen!

2 reaktioner på ”#1 Chipslarmet

  1. Mycket roligt att höra om detta ur ett annat perspektiv. Är ju väl bekant med ämnet efter min forskningstid hos Margareta 🙂
    Ser fram emot kommande avsnitt!

    Gilla

Kommentarer är stängda.