Giftkalendern #7

Riksdagspolitikern Penilla Gunther (KD) sitter i näringsutskottet och jag blev nyfiken på hennes tankar kring innovation och nya metoder för att testa kemikalier och läkemedel efter en diskussion tidigare i höstas. Idag möttes vi igen i riksdagens café. Sitter man i näringsutskottet ser man mycket av motorn i svensk kemikaliepolitik. Många tror att säkra (eller i värsta fall osäkra) kemikalier skapas på myndigheter och universitet, men faktum är att motorn är de svenska företagen. Både de som tillverkar kemikalier och läkemedel och de som säljer varor och tjänster. För att det ska fungera långsiktigt är forskning och utbildning centralt, men universitet skapar ”bara” möjligheter. Myndigheterna skapar med sina regler och beslut i sin tur förutsättningar för ett hållbart samhälle, trafikregler och vägar till hållbarhet så att säga. Men motorn är de aktiva företagen. Idag talade jag och Penilla mycket om möjligheterna med nya försöksdjursfria metoder och det egentligen borde flyttas politiskt till innovationsfrågorna och att forskning, innovation och hållbar utveckling hänger samman.

öberg_gunther

/Mattias