Djurförsök som graviditetstest

Det finns en tråd som binder samman kampen för kvinnors hälsa med utvecklingen av alternativ till djurförsök och svensk tillväxtindustri.

Hur påvisade man graviditet innan det fanns stickor att köpa på varje apotek? Jo, genom att injecera extrakt från kvinnors urin på försöksdjur som kaniner, möss och grodor kunde man efter några dagar se hur djurens inre organ påverkats av hormonerna i urinen. Testet var ganska okänsligt och fungerade bara en bra bit in i graviditeten. Det var naturligtvis dyrt, tidskrävande och visade ganska ofta fel. Trots detta pågick testandet i relativt stor omfattning fram till 1960-talet. Så sker plötsligt ett genombrott. Den 24 mars 1961 rapporterar svenska media om de svenska forskarna Lars Gemzells och Leif Wides revolutionerande immunologiska metod. Deras försöksdjurfria metod var grunden för dagens graviditetstest. Den var snabb, träffsäker och billig. Det som förut var något som bara testades i särskilda fall gav nu alla kvinnor möjlighet att tidigt i graviditeten få ett tydligt svar. Idag görs flera hundra tusen test i Sverige årligen och Gemzells och Wides test blev en del av en framgångssaga inom svensk industri.

gravtest1961

Klipp från Svenska Dagbladet 24 mars 1961

Att påstå att de immunologiska testen var ”alternativa metoder” är närmast löjeväckande. Även om djurbaserade metoder klarade att detektera en graviditet, så kunde den moderna metodiken ge ett svar med högre träffsäkerhet, till en lägre kostnad, vilket möjliggjorde en helt ny typ av frigörelse och lade grund för en kunskapsbaserad marknad. 

Hur ser det ut idag? Varför sitter vi kvar med råttor och kaniner i testanläggningar när vi brottas med tiotusentals ämnen vars toxicitet är närmast okänd. Vi har grym datorkapacitet och kraftfulla molekylärbiologiska verktyg som på allt fler områden bryter igenom. Att våra myndigheter fortfarande kräver djurtest med liknande upplägg som på 50-60-talen är ett problem ur etisk synvinkel, men framförallt klarar de gamla metoderna inte att svara upp mot dagens behov av säkerhetsbedömningar. Nu börjar dock något att hända. Holland har beslutat att man ska upphöra med djurtest. Företag, som arbetar med försöksdjursfria metoder börsintroduseras. De moderna metoderna har bättre förutsättningar att svara på våra mest brännande forskningsfrågor om blandexponering, hormonstörande effekter och individuell känslighet. De kan hantera många fler olika ämnen och går att designa och kombinera så att de är mer relevanta för människors hälsa.

Vid Swetox har vi sedan starten satsat på ett målstyrt och multifunktionellt arbete för att ta fram nya metoder och arbetssätt. En av de viktigaste åtgärdena har varit att förändra hur vi och våra studenter tänker och talar om djurtester. Vi lämnar begrepp som ”alternativa metoder” och ”replacement”. Den 17 oktober samlar Swetox innovativa företag, forskare och beslutsfattare på Hasselbacken för en konferens om möjligheterna med försöksdjursfria metoder. Min förhoppning är att deltagarna får med sig ett synsätt som handlar om placement snarare än replacement, om moderna metoder snarare än alternativa metoder.

/Mattias

(Disclaimer: Synpunkterna är mina egna och representerar inte Swetox eller Karolinska Institutet)