Rengöringsmedel – den vanligaste kemikalierisken på jobbet

I en klassisk scen från Killinggänget bjuder Henrik Schyffert in 15-åringen Ove Markström (Robert Gustavsson), en ung man med många talanger. Nu ska han visa sitt senaste trick – att dricka en liter klorin och sjunga låten Hockeyfrilla. Det bränner i halsen bara av att se sketchen och bidrog faktiskt till mitt intresse för kemiska olyckor på arbetsplatser. Tack Henrik och Robert för ert bidrag till toxikologisk forskning!

Det är tyvär inte bara på humorscenen rengöringsmedel hamnar på oväntade ställen. Här är tre autentiska berättelser:

Det är måndag morgon. Lovisa har arbetat på simhall i flera år och sköter många olika uppgifter. Senare samma vecka är det planerat att hon ska leda flera pass vattengymnastik. Men idag är simhallen stängd och man förbereder för veckans storstädning. Alla utrymme ska städas med ett riktigt starkt medel som står i en stor dunk uppe på hyllan i städförrådet. Hon sträcker sig för att nå dunken, men den är hal och hon tappar greppet. Dunken faller ner i golvet och rengöringsmedlet svätter upp i hennes ansikte. Det svider i ögonen och hon tar sig ut ur förrådet och skyndar bort mot damernas duschrum. Det är svårt att se och det är inte lätt att skölja ögonen i en takdusch. Hon springer vidare mot personalköket och spolar ögonen under kökskranen. Det känns lite bättre, men nu känner hon att det svider i hårbottnen. Det frätande ämnen har såklart inte bara hamnat i ögonen. Jo, man ska använda skyddshandskar, skyddsglasögon och ansiktsmask, men leveransen hade visst blivit försenad. Jo, det fanns säkerhetsdatablad i en pärm och där stod numret till Giftinformationscentralen. 

På lunchrestaurangen är det ovanligt bråttom den här dagen. Sanny driver restaurangen med sin man Johan och mängder av gäster vill ha mat på samma gång. Fisken ska ut ur ugnen i rätt tid för att inte bli torr och samtidigt ska man hinna ta betalt och fylla på salladsbuffén. När det sista gästen ätit klart och disken är avklarad är det dags för städningen. Kommunen har hårda hygienkrav även på små matställen. Varje dag måste golvet rengöras men skyddsglasögonen glömdes bort i stressen. När spolmaskinen ställs ner på golvet sprutar det plötsligt ut lite medel och Sanny träffas i ögat. Det svider rejält, och hon rusar till handfatet för att spola ögat. Arbetsgivaren är ju skyldig att göra en riskbedömning, men som egenföretagare är man även ansvarig för bokföring, egenkontrollplan av hygienen och så ska hemsidan uppdateras. Vem hinner läsa säkerhetsdatablad?

Ante jobbar med takvård och behandlar tak med starka medel. Skyddsutrustningen hänger han runt halsen och dunken med rengöringsmedel håller han i ett fast grepp i ena handen medan han klättrar uppför stegen. Det är lite svårt att klättra och samtidigt få med sig allt. När han ska häva sig upp på taket spiller det ut medel och lite hamnar i ansiktet. Ante bryr sig inte om småsaker utan sätter på sig skyddsutrustningen och börjar jobba. Innanför andningsmasken och skyddsglasögonen börjar det svida efter ett tag. Klockan är fyra på eftermiddagen och en timme senare börjar det svida alltmer i ögonen. Det blir värre och värre. Senare på kvällen blir det så illa att han åker till närakuten. Säkerhetblad är inget man klättrar runt med på taken, men det finns ju märkning på dunken att man ska uppsöka läkare om man får spill i ögonen.

Kemikalier för rengöring orsakar frätskador, luftvägsbesvär och hudsjukdomar, men det saknas samlad kunskap om hur de påverkar vår hälsa. Tillsammans med mina kollegor Linda Schenk och Anneli Julander är jag med i ett nytt forskningsprojekt där vi ska undersöka användning och risker med rengöringsmedel för att förebygga skador och sjukdomar på arbetsplatserna. Vi har nyligen visat att olyckor med rengöringsmedel är den vanligaste kemiska arbetsplatsolyckan. Vår senaste studie visar att ungefär vart fjärde samtal till Giftinformationscentralen och som handlar om arbetsolyckor handlar om olyckor med rengöringsmedel (Schenk et al., 2020). Och det finns dessutom en kraftig underrapportering till Arbetsmiljöverket (Schenk et al., 2018). Tack vara AFA Försäkring får vi nu möjlighet att fortsätta studera rengöringsmedel – den vanligaste kemikalierisken på jobbet.

I projektet ska vi granska informationen om risker och säker användning i de säkerhetsdatablad som finns för rengöringsmedel för professionellt bruk och ta fram rekommendationer om hur de kan bli bättre. Alla hälsoeffekter beror inte heller på olyckor. Även en låg exponering under lång tid kan ge problem. Att det ”bränner i halsen” på Ove markström är faktiskt inte helt osannolikt. Det finns studier som visar på en ökad risk för astma hos personer som jobbar med rengöringsmedel. Därför ska vi ska också ut på arbetsplatser och mäta exponeringen.

/Mattias

Hur det gick sen?

  • Lovisa i badhuset blev sjukskriven i ett par veckor, men fick inga allvarliga ögonskador.
  • Sanny på restaurangen är egen företagare och då är det inte lätt att vara sjukskriven. Vem ska då servera gästerna? Ögonen verkar dock ha klarat sig utan skador. I början kändes de lite torra.
  • Ante fortsätter jobba på som vanligt. Nu vet han ju hur man ska göra om man får spill i ögonen.

(Olyckorna har hänt på riktigt, men personerna heter egentligen något annat)