Giftkalendern #18

Idag höll vi sista gemensamma mötet på Swetox för denna termin och alla fick skriva upp den bästa händelsen på jobbet under 2017. I en forskarvärld präglad av konkurrens, egensinne och ständig jakt på pengar, vad kan man förvänta sig? Nej, det är inte post-it lappar om viktiga publikationer eller vetenskapliga genombrott. Dessa händelser saknas inte, men istället skriver de flesta spontant om glädjen av att få nya medarbetare och att få arbeta tillsammans.

God forskning föds ur goda relationer. Forskningens grundmetod bygger nämligen på individuell kreativitet, vars resultat vässas genom kritik från kollegor. Både kreativitet och förmågan att ge och ta kritik är extremt beroende av god självkänsla. Många forskningsledare frågar sig hur de kan hjälpa sina studenter och medarbetare att få en god självkänsla, men att ”träna upp” självkänslan genom någon slags metod som presenteras uppifrån har små utsikter att lyckas. Det blir väldigt instrumentellt, som att man ska skruva lite på muttrarna och justera. Om man känner sig värdefull i en relation mognar både självkänsla och kreativitet. För att jag ska känna mig värdefull i en relation (här tror jag vi alla är ganska lika), så behöver jag känna att den andra personen är intresserad av mig och vill förstå mig. På en arbetsplats där de flesta har minst 10 års universitetsstudier i bagaget är det till exempel lätt hänt att lyssna för att svara i stället för att lyssna för att förstå. Men efter att ha läst dagens post-it lappar känns det som om julfriden faktiskt kommit lite närmare.

julhjärtan

/Mattias

 

4 reaktioner på ”Giftkalendern #18

  1. Ett av dina kanske mest betydelsefulla inlägg. Oavsett vad vi gör, på vilken nivå och i vilket syfte så är teamwork, känslan av ingå i ett sammanhang och bli sedd förmodligen långt viktigare för resultatet, både för uppgiften och för individen, långt viktigare än fancy utrustning, påkostade konferenser och flashiga visioner. God Jul på dig!

    Gilla

  2. Mycket bra skrivet och ”spot on”. Kan appliceras i många sammanhang och på många arbetsplatser. Tack för den texten och insikten. Bästa jag läst på länge. Värdefullt helt enkelt.

    Gilla

Kommentarer är stängda.